Wijzig aantal personen:

Personen
Personen
Bereidingstijd 1 uur
Basisgerechten
ReceptenVoorgerecht

Beschrijving

Gravadlax is een typisch Scandinavisch gerecht.
In de middeleeuwen werd de gravadlax door vissers gemaakt om de vis langer en beter te kunnen bewaren. Zij zoutten de zalm en lieten hem vervolgens licht "rijpen" door hem in zand te begraven. Vaak werden er nog stenen op gelegd om er extra vocht uit te persen. Het woord grav is Zweeds en Noors voor "gat in de grond" of "graf" en lax (of laks) is "zalm". Gravad lax is dus feitelijk "in de grond begraven zalm".
Tegenwoordig wordt gravadlax op een andere manier bereid. De zalm wordt nu een aantal dagen in een speciale marinade van zout, suiker en bepaalde kruiden, voornamelijk dille, gelegd. De zalm droogt daarbij wat uit, en het vrijgekomen vocht maakt van de marinade een sterk geconcentreerde brij die voor de saus gebruikt kan worden.

gerechtsfoto

Ingrediënten

55Gramzout
45Gramsuiker
50Gramdille
1 eigeel
1⁄2 limoen
2Deciliterarachideolie
1Theelepelmosterd
1Theelepelpeper
1Kilogramzalmfilet

Bereidingswijze

- Meng 45 gram suiker, 55 gram zout en 1 theelepel peper.
- Hak 150gr dille fijn .
- Controleer de zalmfilet op eventuele graten.
- Leg de zalmfilet in een schaal met de velkant naar onder.
- Strooi het suiker/zout-mengsel over de zalmfilet.
- Bedek met de fijngehakte dille.
- Dek af met folie en zet in de koelkast. Om ervoor te zorgen dat de zalm goed marineerd is het aangeraden om een beetje gewicht bovenop de zalm te leggen.
- Laat de zalm 24 à 48 uur marineren.
- Bereid de mosterd-dilledressing. Hiervoor maken we eerst een mayonaise met 1 eigeel, sap van een halve limoen, 1 theelepel mosterd en 2 deciliter arachideolie. Voeg op het einde +/- 2 tafellepels water toe. Dit zorgt ervoor dat men een dressing krijgt. Smaak af met peper en zout. Hak de overige 50 gram van de dille fijn en voeg deze toe.
- Snij de zalm in zeer dunne plakjes.
- Dresseer op een bord en serveer met toast, knäckebröd,...

Gebruikerslogin