Wijzig aantal personen:

Personen
Personen
Bereidingstijd 1 uur
Basisgerechten
ReceptenHoofdgerecht

Beschrijving

Sushi betekent 'rijst met azijn'.
Deze smakelijke roleltjes van gekruide rijst en flinderdun zeewier waren nauwelijks bekend buiten Japan. Mede dankzij de vele sushibars die steeds vaker in wereldsteden geopend worden, zijn ze erg populair geworden.
De eenvoudige sushi's zijn zeer gemakkelijk om te maken en nog gezond ook. Ze bevatten weinig vet en veel voedingsstoffen. Zo is zeewier rijk aan vitaminen en mineralen en vette vis is een goede bron van gezonde vetzuren. De Wasabi (Japanse mierikswortel) en rijstazijn bevorderen dan weer de spijsvertering.
Sushi wordt traditioneel gemaakt van rauwe vis. Haal uw vis daarom steeds bij een betrouwbare handelaar die vis verkoopt die geschikt is om rauw te eten. Meld ook steeds aan uw handelaar dat de vis die u koopt gebruikt zal worden om sushi te maken. Zo kan deze u de beste / verste vis geven.
Neem de gekochte vis onmiddelijk mee naar huis en leg hem in de koelkast. Gebruik hem dezelde dag nog. Bereid de vis pas op het laatste moment en serveer de sushi na bereiding zo snel mogelijk.

Ingrediënten

500Gramsushirijst
3Deciliterwater
2Eetlepelsushiazijn ((recept zie onderstaande))
6 geroosterde nori vellen
1 komkommer
100Gramzalm
100Gramtonijn
1 ei
1 wasabi
1 sojasaus
  ingelegde gember
1Theelepel (Metric)boter

Bereidingswijze

- Bereiding sushiazijn:
* Meng 2 el rijstazijn, 1 el suiker en 1/4 tl zout
* Zet op een laag vuur tot de suiker en het zout zijn gesmolten.
* Laat afkoelen.
- Was de sushirijst in een vergiet onder koud stromend water tot het water helder is. Laat hem uitlekken en doe hem in een pan met het water.
- Zet de rijst op een laag vuur en laat de rijst gedurende 10 minuten pruttelen. Draai het vuur uit en laat de rijst 15 minuten staan.
- Doe de hete rijst in een grote, niet-metalen kom en spatel er de sushiazijn voorzichtig onder. Roer zeker niet te lang anders breken de rijstkorrels.
- Snij de komkommer in reepjes van 1cm op 1cm en besprenkel hen lichtjes met zout. Laat even inwerken en dep nadien droog.
- Omelet: Smelt 1 tl boter in een tefalpan en voeg het losgeklopte ei eraan toe. Laat de omelet rustig bakken aan één kant en draai vervolgens om (zoals flensjes). Laat de omelet afkoelen en snij deze dan in reepjes van +/- 1 cm breed.
- Snij de tonijn en de zalm ook in reepjes van 1 cm op 1 cm.

- Sushi rollen:
* Neem een bamboematje en leg er een stuk versheidsfolie op
* Leg het norivelletjes op de versheidsfolie met de glanzende kant naar beneden.
* Verdeel er wat afgekoelde sushirijst over. Laat 1 cm van de onderkant vrij.
* Leg de tonijn of zalm en/of komkommer, omelet +/- 2,5 cm van de bovenrand op de rijst.
* Rol de rijst met nori met behulp van de versheidsfolie (let er wel op dat de folie niet tussen de rijst komt
* Leg de sushirollen +/- 10 minuten in de koelkast en snij in rolletjes van 4 à 5 cm.

Verschillende soorten sushi:
- Sushi met zalm en omelet;
- sushi met tonijn en wasabi;
- sushi met komkommer en omelet;
- sushi met maanzaad en tonijn;
- sushi met zalm, rucola en pesto van basilicum;
- ...

Men kan heel veel soorten sushi maken, uittesten is de boodschap!

Nota:

Tip!

Voor het verdelen van de rijst kan men best een palletmes gebruiken dat men vochtig maakt. Door het palletmes vochtig te maken zal de rijst er minder hard aankleven.

Sushi kan ook gegeven worden als hapje.

Gebruikerslogin